Pianolektioner


Som utbildad pianopedagog erbjuder jag pianolektioner, oavsett nivå, ålder, genre eller intresse. Lektionerna formas efter dina önskemål och vad du vill uppnå. Mitt mål är att ge dig de verktyg som behövs för att du ska kunna spela och uttrycka dig på de sätt du vill i ditt musicerande. 

Verksamheten har pågått sedan 2016. Jag har stor erfarenhet av genrebredd och att jobba med elever i olika åldrar. Vissa av mina elever är barn som börjar helt från början. Andra är vuxna, eller elever som kommer till mig med syfte att utveckla en specifik färdighet, exempelvis ackordspel, improvisation eller klassiskt piano.
 


För mig något av det viktigaste att lektionerna ska kännas meningsfulla för dig som elev. Därför ser vägarna till elevernas musikaliska utveckling väldigt olika ut. Allting som lärs ut på lektionerna har ett syfte och ingenting görs ”bara för att” eller utan att vara kopplat till den aktuella elevens behov. Ingen lektion är den andra lik! Mångsidigheten är en viktig del av lektionerna som hjälper till att skapa en lagom varierande och spännande undervisning.

Plats för Undervisning: Sångverkstan, Gröna Villan, Brunnsparken 4 i Adolfsberg (Örebro). Nära Ica Parkhallen. Ett grönt sekelskifteshus, mitt emot Restaurang Svalan.

Dag och tid:  Måndagar, tisdagar och fredagar. Tid sker enligt överenskommelse. Vid ej meddelad frånvaro eller avbokning samma dag försakas lektionstillfället.

Terminstider VT23: Undervisning sker löpande från 9/1 (v. 2) fram till 16/6 (v. 24).

Pris och längd: 270kr á 20 min lektion / 385 kr á 30 min lektion / 545 kr á 45 min lektion. Lektioner kan köpas både paketvis och lösa. Betalning sker via faktura eller Swish.
Flexiblitet:

*Du som elev avgör själv längden på lektionen (20, 30 eller 45 min). För nybörjare och för de yngre räcker i många fall 30 minuter väl. För dig som vill ha tid till mer fördjupning är 45 minuter att föredra.

*Du bestämmer själv hur ofta du vill ha lektion och kan alltså anpassa detta efter vad du har för möjligheter. En viss kontinuitet är dock att rekommendera för att få ut så mycket som möjligt av lektionerna. Det vanligaste bland eleverna är att ha lektion varje eller varannan vecka.

*Du bestämmer själv om du vill köpa en lektion i taget, eller ett paket på flera lektioner.

*Jag kan i viss utsträckning erbjuda rörliga lektionstider. Detta gäller främst dig som har lektionstid lite tidigare på dagen.

*Vill du hellre ha lektioner i närliggande områden så som musikteori, gehör, komposition eller text och låtskrivning? Inga problem!

När kan jag boka?: Närsomhelst! Nya elever tas emot löpande i mån av plats. Skicka gärna ett mail till
contact@musicwitherik.com eller erik.slattberg@gmail.com

Har du fortfarande funderingar? Prova att scrolla ner lite till..där besvarar jag de vanligaste frågorna jag får!

______________________________________________________________________

Är det möjligt att ta lektionen online?
Absolut! Bara att vi kommer överens om det, så startar jag ett Zoom-möte. Tänk dock på att bra uppkoppling.

Hur många lektioner kan jag köpa i taget?
Då elevernas åldrar, livssituationer och ekonomiska möjligheter ser så olika ut, är det helt upp till dig hur många lektioner du vill köpa i taget!

Hur ofta är det bra att ha lektion?
För dig som är nybörjare eller inte spelat så länge är det viktigare att få kontinuitet och ha lektion ofta. Detta för att kunna följa upp utvecklingen och inte tappa så mycket mellan lektionerna. Jag rekommenderar varje vecka för dig som är lite yngre och varje eller varannan vecka för dig som är lite äldre. Med de äldre går det generellt sett att hålla ett högre tempo eller jobba med större mängd material, vilket ibland gynnas av mer tid att låta materialet ”sjunka in”. Är du yngre, eller äldre och mer ovan, rekommenderar jag att ha lektion oftare för att istället kunna lägga till litegrann i taget.

Hur betalar jag för lektioner?
Via faktura, som skickas ut via mail efter första lektionen. Enstaka lektioner kan även betalas med kort.

Hur lång lektion är bra att ha?
En lektion är normalt 30 eller 45 minuter om ej annat önskemål finns. Fördelen med 30 minuter är att det kan vara lättare att hålla sig ”på topp”. I synnerhet i början av ditt spelande då det vara uttröttande för koncentrationen med mycket ny information. Fördelen med 45 minuter är att det finns mer tid till att fördjupa sig. Att gå mer på djupet i något specifikt kräver ofta lite extra tid. Jag rekommenderar generellt sett 30 minuter för de lite yngre eleverna och 30 eller 45 minuter för de lite äldre.

Mitt barn/barnbarn är bara 6 år. Är hen för ung för att börja ta lektioner?
Inte nödvändigtvis. Jag rekommenderar dock att så pass unga elever kommer och testar en gång först innan beslut fattas. Upplevelsen av lektionen har ofta extra stor påverkan på de yngre eleverna så därför är kemin och upplägget mycket viktigt. Notera också att upplägget skiljer sig lite med de yngsta eleverna. Mindre fokus ligger på att spela rätt och mer fokus ligger på att ha kul, att få en bra upplevelse av musik, samt på olika musiklekar. Händerna är oftast så små att det ännu inte går att spela mer ”regelrätta” låtar.

Jag är vuxen. Är jag för gammal för att börja ta lektioner?
Det är aldrig för sent att börja spela! Även som vuxen finns goda möjligheter att utvecklas.

Jag har långt att åka. Går det att kombinera två lektioner?
Inga problem om det finns två lediga tider i anslutning till varann. Meddela om intresse finns.

Finns det möjlighet till hemundervisning?
Nej. All undervisning är belagd till de ställen där jag normalt undervisar. Detta då hemundervisning tyvärr tar för mycket tid.

Mina möjligheter till lektion varierar. Går det att ha lektioner på oregelbundna tider?
Det går bra. Vi styr ett upplägg som passar dina möjligheter. Observera dock att elever med fasta tider har förtur på dessa, och att lektionsmöjligheterna därför kan se olika ut olika veckor. Har du möjlighet till lektioner på dagtid så finns det nästan alltid luckor då färre antal elever har möjlighet på dagtid.

Om jag av någon anledning behöver pausa mina lektioner, försakas de eller finns de kvar till senare tillfälle? De lektioner du betalt för har du rätt till, och de kan tas upp vid senare tillfälle. Observera att din tidigare lektionstid dock kan vara upptagen om du haft ett längre uppehåll. Lektioner är personliga och kan ej tas över av annan elev eller återbetalas, undantaget ifall att lektionen överlåtes till annan familjemedlem. Är du osäker på dina möjligheter rekommenderar jag att du köper färre antal lektioner i taget.

Har jag alltid en garanterad plats ifall att alla tider blir fullbokade?
Om vi kommer överens om en fast lektionstid har du alltid förtur till denna tiden. Har du en rörlig tid bokas nya tider i mån av plats. Jag har i nuläget ett tak på 30 elever, för att det inte ska uppstå schemakrockar eller vara allt för svårt för att hitta lektionstider. Trots det kan det i perioder vara relativt uppbokat, och därför rekommenderar jag att du som har rörlig tid bokar in denna med några veckors framförhållning. För dig som vill börja ta lektioner när det är fullbokat sett till maximalt antal elever: Jag meddelar dig detta och sätter upp dig på en kölista om du önskar detta, och tar kontakt med dig igen när det finns lediga luckor.

Kan jag köpa och ge bort lektioner i present?
Självklart! Kontakta mig så ordnar vi ett presentkort.

Vad kan jag förvänta mig av första lektionen?
Första lektionen blir alltid lite av en avstämning. Jag vet inte helt säkert vad du kan sen innan och måste ”leta mig fram” lite till var det är lämpligt för dig att börja. Jag kommer ställa mycket frågor och vi kommer i samförstånd överens om var vi ska börja. Är du osäker på vad du vill spela är det ingen fara. Jag har alltid något material förberett. Räkna med att det kan ta ca 2-3 lektioner innan vi ”landat” helt. Då har jag hunnit få en bättre bild och har också fått se uppföljningen från föregående lektion.

Ge några exempel på hur en pianolektion kan se ut.
Då alla lektioner formas efter eleven kan det se väldiga olika ut! Med några elever undersöker vi hur man lär sig kompa ackord. Med några spelar vi klassiskt piano och lär oss spela mer uttrycksfullt. Med några pratar vi om skalor och teknik. Några elever arbetar med improvisation. En del tar lektioner i att fördjupa sig mer i musikteori, gehörsspel, låtskrivning eller textskrivning.

Går det att påverka priset på lektionerna?
Priset går tyvärr inte att påverka. Av lektionspriset du betalar kommer jag förlora 25% i moms, ytterligare en del i övriga skatter, plus övriga kostnader som är nödvändiga för verksamheten såsom pianostämning, lokalhyra, inköp av arbetsmaterial och tid till lektionsplanering. Därför är priset nödvändigt för att verksamheten ska kunna gå runt. Läs mer i min prispolicy om du har mer ingående funderingar kring prissättningar.

Behöver jag ha ett instrument?
Du behöver inte ha ett instrument för att komma och testa pianolektioner. Däremot behöver du kunna öva mellan lektionerna för att kunna få ut något av dem i längden. Fråga gärna om du behöver tips på instrument.

Hur mycket bör jag öva?
Hur mycket tid du vill lägga är upp till dig. Övar du mycket utvecklas du troligen mer på ditt instrument, men det är också viktigt att övningen är koncentrerad och kvalitativ. Öva hellre ofta och lite (eller mycket) än länge vid ett fåtal tillfällen. Hjärnan kan inte koncentrera sig mer än ca 20 minuter i sträck, och om du övar när du är okoncentrerad finns det risk att små ”fel” smyger in sig som du sedan övar in i ditt spel. Vill du öva mycket, gör gärna detta i intervaller. Allra helst övar du lite grann varje dag.